Zwemmend Redden

Zwemmend redden is een leuke sport voor jong en oud. Het is een mooie vervolgstap op je zwemdiploma, maar het is ook een zeer waardevolle sport waar je jezelf en anderen leert redden uit een noodsituatie. Het is de ideale combinatie van het uitbreiden van het zwemniveau met redden in en rond het water.

Vanaf 6 jaar en in het bezit van minimaal zwemdiploma A, ben je welkom om bij ons te starten met lessen zwemmend redden!

Er wordt gestart in de junior redder 1 tot en met 4 groepen. Hier leer je een perfecte zwemslag en raak je volledig vrij in het water. Daarnaast worden de basisvaardigheden van het zwemmend redden geleerd. Hierbij ligt de nadruk op het redden van jezelf. Ook leer je het uitvoeren van een eenvoudige redding en het afzoeken van de bodem. Deze groepen kenmerken zich door hun speelse karakter.

Na het behalen van de junior redder diploma’s, stroom je door naar de zwemmend redder lijn. Bij deze 4 diploma’s worden de vaardigheden, aangeleerd tijdens de junior redder lijn, bijgehouden en uitgebreid. Het redden van een drenkeling komt meer op de voorgrond te staan door het aanleren en te werken met verschillende reddingsmiddelen en het opsporen en vervoeren van drenkelingen.

Voor de oudere jeugd en volwassenen kan er worden gestart in de lifesaver groepen, waar alle facetten van een redding getraind worden. Je leert leiding te geven bij een waterongeval. Deze lessen bereiden je voor om als toezichthouder te kunnen werken bij evenementen of als bijbaantje in het zwembad of aan het strand. Bij de diploma’s lifesaver 1 tot en met 3 wordt naast het oefenen van de praktijk, ook de achterliggende theorie besproken.

Uiteindelijk kan worden verder gegaan met het behalen van een instructeurs diploma. Daarmee kan je de aangeleerde vaardigheden weer over brengen op anderen. Is lesgeven niet jouw ding, maar wil je wel graag betrokken zijn bij je vereniging. Loop dan gerust even bij ons langs, een helpende hand is altijd welkom!

Voor volwassenen zijn er recreatieve groepen waar het bijhouden van de conditie in een gezellige verenigingsomgeving op de voorgrond staat. Een deelname aan een opleiding mag natuurlijk, maar is voor deze leeftijdsgroep niet meer vereist.

Wil je naar aanleiding van deze informatie een gratis proefles volgen, wil je meer weten of wil je lid worden? Vul dan het aanmeldingsformulier in.

We hopen je snel in het zwembad tegen te komen!


Bij de Amersfoortse Reddingsbrigade kunnen de volgende brevetten worden behaald:

  • Junior Redder 1 t/m 4
    (Vanaf 6 jaar)

  • Zwemmend Redder 1 t/m 4
    (Vanaf 10 jaar)

  • Life Saver 1 t/m 3
    (Vanaf 14 jaar)

Ben je geïnteresseerd? Meld je dan aan voor een gratis proefles. Je zult dan je proeflessen gaan volgen in de groep waar je uiteindelijk ook zult gaan zwemmen. Hierdoor krijg je een realistische ervaring.

*Nieuwe leden mogen 2 gratis proeflessen volgen.